Tiroid Ameliyat Sonrasında Ortaya Çıkan Tiroit Hormon Yetmezliği Hipotiroidizm
Tiroit ameliyatlarında; tiroid isimli organın az bir kısmı veya tamamı çıkarılır. Ameliyattan 7-10 gün sonra hastaların kanında tiroid hormonu düşmeye ve TSH hormonu yükselmeye başlar yani hipotiroidi dediğimiz durum ortaya çıkar. Hastada ortaya çıkan hipotiroidizm’in şiddeti ve buna bağlı şikayetlerin ortaya çıkma zamanı; ameliyatta hastanın tiroid isimli organının ne kadarının çıkarıldığına bağlıdır.
Tiroit ameliyatında tiroid bezesinin az bir kısmı çıkarılan hastalarda (subtotal tiroidektomi, parsiyel tiroidektomi, lobektomi); 7-10 gün içinde kandaki tiroid hormon seviyesi kısmen düşer, TSH seviyesi hafifçe yükselir (subklinik hipotiroidi). Yükselen bu TSH nedeniyle hastada ameliyatta çıkarılmayan ve bırakılan tiroit dokusu büyüyerek yeterli hacime, fonksiyona ve troit hormonu üretme kapasitesine kavuşabilir. O nedenle, bu tür tiroid ameliyatından sonra, hastalarda ani ve şiddetli bir şikayet olmaz; tam tersine yavaş yavaş gelişen kilo alma, kabızlık, yorgunluk, tembellik, isteksizlik, cilt ve saçlarda olumsuzluklar başlar, ama hastalar bu şikayetlerin ve belirtilerin ameliyattan sonra düşen tiroid hormonuna bağlı olduğunu fark etmez.
Ancak bu noktaya kadar geçen sürede hastada kısmi (hafif düzeyli) bir tiroit hormon yetmezliği hipotiroidizm gelişebilir. Eğer bu süreçte hastanın tiroit hormonları desteklenmezse (hastaya tiroid hormonu verilemzse) ve TSH isimli hormonun normalden fazla yükselmesine izin verilirse; bu TSH hormonu kalıntı tiroid dokusunu her geçen gün daha fazla uyarır, hastanın tiroit ameliyatı olmasına neden olan tiroit hastalığı nüksedebilir (tekrarlayabilir).
Bu nedenle, bu tür ameliyatlarla troit isimli organı ameliyatla kısmen çıkarılan hastaya ameliyattan 7-10 gün sonra devamlı kullanım için tiroid hormon tableti verilerek hastanın kanında normal düzeyde tiroid hormonu bulunması sağlanmalıdır. Aksi halde; hastada hipotiroidi troid hormon yetmezliğinin bazı şikayet ve belirtileri ortaya çıkar.
Tiroit ameliyatında tiroid bezesinin tümü çıkarılmış ise (total tiroidektomi, radikal tiroidektomi) hastanın kanındaki tiroit hormon seviyesi hızla düşer, TSH seviyesi hızla yükselir (postoperatif hipotiroidi, hipotiroidizm).
Tiroit ameliyat sonrasında ortaya çıkan hipotroidi tiroid hormon yetmezliğinin tanısı için; hastanın kanındaki tiroid hormonları T3 ve T4 ve TSH isimli hormonun ölçülmesi gerekir.
Tiroid ameliyat sonrasında ortaya çıkan tiroid hormon yetmezliği hipotiroidinin tedavisi ömür boyu sürebilir ve bu tedavi sırasında hastanın seyrek aralıklarla da olsa düzenli doktor takibi ve kontrolü gereklidir.
Bu nedenle, bu tür ameliyatlarla troit isimli organı ameliyatla tamamen çıkarılan hastaya ameliyattan 7-10 gün sonra devamlı kullanım için tiroid hormon tableti verilerek hastanın kanında normal düzeyde tiroid hormonu bulunması sağlanmalıdır. Aksi halde; hastada hipotiroidi troid hormon yetmezliğinin bütün şikayet ve belirtileri ortaya çıkar.
Not: Bu sayfa henüz tamamlanma, güncellenme aşamasındadır. Bilgilerde küçük değişiklikler, düzeltmeler, eklemeler olabilir.