Tiroit İltihapları Nedeniyle Ortaya Çıkan Tiroid Hormon Yetmezliği Hipotiroidi
İster bakteriyel veya virüs kökenli olsun, isterse oto-immün olsun, bütün tiroit iltihapları, tiroid isimli organın hücrelerinde belli ölçülerde harabiyete neden olabilmektedir. Bu harabiyet sonucunda bir çok tiroit hücresi, tiroit hormonu üretme görevini yapamaz hale gelir. Bunun sonucunda hastaların kanında tiroid hormonu düşmekte ve TSH hormonu yükselmektedir (hipotiroidi, hipotiroidizm). Eğer bu durum tespit edilip hastaya tiroid hormon tableti ile destek verilmezse hastanın zaten iltihaba maruz kalmış tiroid dokusunda, yükselen TSH’ın etkisi ile tiroid bezesi büyümesi (guatr) ve nodül gelişimi ortaya çıkabilir.
Tiroit iltihapları nedeniyle ortaya çıkan tiroid hormon yetmezliği hipotiroidi tanısı (teşhisi) için;
a) Muayene,
b) Tiroit hormonlarının ölçümü,
c) Tiroit otoantikorları ölçümü,
uygulanabilir. Ancak diğer tiroit hastalıklarından ayırt etmek için (ayırıcı tanıda) başka bazı ilave testler ve incelemeler de yapılabilir.
Tiroit iltihapları nedeniyle ortaya çıkan tiroid hormon yetmezliği hipotiroidi (hipotiroidizm) tedavisi için;
- Tiroit hormonu ilaçları
- Selenyum tedavisi
uygulanabilir. Ancak hastanın klinik durumuna göre ilave tedaviler de uygulanabilir.
Tiroit iltihapları nedeniyle ortaya çıkan tiroid hormon yetmezliği hipotiroidi tedavisi için başvurulan selenyum tedavisi; üzerinde geniş tabanlı uzlaşı sağlanmış bir konu değildir. Bazı hekim ve araştırmacılar bu tedaviyi savunurken diğer bazı hekim ve araştırmacılar karşıt görüştedirler.
Tiroit iltihapları nedeniyle ortaya çıkan tiroid hormon yetmezliği hipotiroidi tedavisi uzun yıllar, bazı hastalarda ömür boyu sürebilir.
Tiroit iltihapları nedeniyle ortaya çıkan tiroid hormon yetmezliği hipotiroidi olan hastaların; uzun yıllar belli aralıklarla uzman hekim kontrolü ve takibi gerekebilir.
Not: Bu sayfa henüz tamamlanma, güncellenme aşamasındadır. Bilgilerde küçük değişiklikler, düzeltmeler, eklemeler olabilir.