TİROİD HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Tiroid İsimli Organ
Tiroid, Tiroit, Troid, Troit; aynı kelimenin farklı yazılış şeklidir.
Tiroid, her insanın vücudunda bulunması gereken bir organdır. Tiroid, insan vücudunda boğaz ön tarafında bulunur. Cildin ve kas tabakasının altında, yüzeyde yerleşmiştir. Nefes aldığımız gırtlağın hemen önündedir. Bir insanın boynuna baktığımızda; boğaz bölgesindeki en belirgin çıkıntı olan adem elması ile boğaz bölgesinin göğüsle birleştiği yerdeki çukurluk arasında bulunur.
Sağ lob, sol lob ve ortada isthmus olarak adlandırılan birbiri ile ile bitişik 3 anatomik bölümü vardır.
Tiroid bezesinin genel uzaktan görünümü, kanatlarını açmış bir kelebeğe benzetilir.
Tiroid Terminolojisi
“Tiroid”, ”tiroit”, “troid”, “troit”; hepsi aynı organı belirtir. Türk Dil Kurumu’na göre; “tiroit” en doğru yazılım şeklidir. Ancak; toplumumuzda “tiroid” daha yaygın olarak kullanılmaktadır. “Troid” ve “troit” olarak yazanlar da görülebilmektedir.
Bu siteye kolay erişim sağlamak ve arama motorlarında kolay bulunmak için; bu sitede “tiroit, “tiroid”, “troid”, “troit” kelimelerinin hepsi kullanılacaktır.
“Tiroid”, ”tiroit”, “troid”, “troit”; bunların hepsi aynı anlama gelir, aynı organı ifade eder. Bu web sitesindeki metne uygun olarak bu 4 kelime birbirinin yerine kullanılacaktır.
Aynı şekilde; “hipotiroidi”, “hipotiroidizm”, “hipotroidi”, “hipotroidizm”, “hipotiroid”, “hipotroid”, “hipotroit, “hipotiroit” kelimeleri de aynı anlama sahiptir; hepsinin anlamı bu web sitesindeki metne uygun olarak “tiroid hormon yetmezliği”dir. Bu web sitesinde bu 8 kelime birbirinin yerine kullanılacaktır.
“Tiroit hormon yetmezliği”, “tiroit hormon yetersizliği”, “tiroid hormon yetmezliği”, “tiroid hormon yetersizliği”, “troit hormon yetmezliği” ile “troit hormon yetersizliği”, “troid hormon yetmezliği” ile “troid hormon yetersizliği” de aynı anlama gelmekte, aynı şeyi (hipotiroidi) ifade etmektedir; hepsinin anlamı bu web sitesindeki metne uygun olarak şeyi “hipotiroidi” dir. Bu web sitesinde bu 8 terim birbirinin yerine kullanılacaktır.
“Hipertiroidi”, “hipertiroidizm”, “hipertroidi”, “hipertroidizm”, “hipertiroid”, “hipertroid”, “hipertroit”, “hipertiroit” kelimeleri de aynı anlama sahiptir; hepsinin anlamı bu web sitesindeki metne uygun olarak “zehirli guatr”dir. Bu web sitesinde bu 8 kelime birbirinin yerine kullanılacaktır.
“Zehirli guatr”, “zehirli guvatr”, “zehirli guatır” ve “zehirli guvatır” aynı anlama sahiptir, aynı şeyi (hipertiroidi) ifade eder. Bu web sitesindeki metne uygun olarak bu 4 kelime birbirinin yerine kullanılacaktır. Bu web sitesinde bu 4 terim birbirinin yerine kullanılacaktır.
“Zehirli guatr”; ‘hastanın kanında aşırı miktarda tiroid hormonu bulunmasını’ ifade eder. Tıbbi adı; “hipertiroidizm” ve “tirotoksikoz”dur. “Hipertiroidizm” ile “tirotoksikoz” arasında nüans fark vardır ama bu web sitesindeki metne uygun olarak bu 2 terim birbirinin yerine kullanılacaktır.
“Guatr” ve” guvatr”, “guatır”, “guvatır”; kelimeleri aynı anlama sahiptir, aynı şeyi ifade eder: hepsinin anlamı bu web sitesindeki metne uygun olarak “tiroid isimli organın büyümesini” ifade eder. Bu web sitesinde bu 4 kelime birbirinin yerine kullanılacaktır.
“Tiroidit”, “troidit”; kelimeleri aynı anlama sahiptir, aynı şeyi ifade eder: hepsinin anlamı bu web sitesindeki metne uygun olarak “tiroid isimli organın iltihabını” ifade eder. Bu web sitesinde bu 2 kelime birbirinin yerine kullanılacaktır.
“Tiroid iltihabı”, “tiroit iltihabı”, “troid iltihabı”, “troit iltihabı”; kelimeleri aynı anlama sahiptir; hepsinin anlamı bu web sitesindeki metne uygun olarak “tiroidit”tir. Bu web sitesinde bu 4 terim birbirinin yerine kullanılacaktır.
“Tiroid kanseri”, “tiroit kanseri”, “troid kanseri”, “troit kanseri”; kelimeleri aynı anlama sahiptir; hepsinin anlamı bu web sitesindeki metne uygun olarak “tiroid isimli organın kanseri”dir. Bu web sitesinde bu 4 terim birbirinin yerine kullanılacaktır.
“Tiroid nodülü”, “tiroit nodülü”, “troid nodülü”, “troit nodülü”; kelimeleri aynı anlama sahiptir; hepsinin anlamı bu web sitesindeki metne uygun olarak “tiroid isimli organda ortaya çıkan yumru”dur. Bu web sitesinde bu 4 terim birbirinin yerine kullanılacaktır.
“Tiroid bezesi”, “tiroit bezesi”, troid bezesi”, “troit bezesi”, “tiroid bezi”, “tiroit bezi”, troid bezi”, “troit bezi” kelimeleri aynı anlama sahiptir; hepsinin anlamı bu web sitesindeki metne uygun olarak “tiroid isimli organ”dır. Bu web sitesinde bu 8 terim birbirinin yerine kullanılacaktır.
“Parathormon”, kolay anlaşılması için “kalsiyum hormonu” olarak ifade edilmiştir. Bu web sitesinde bu 2 terim birbirinin yerine kullanılacaktır.
Tiroid Hormonları
“Tiroid hormonları” olarak adlandırılan hormonlar: T3 ve T4 hormonudur. Bu T3 ve T4 tiroit hormonlarını tiroid isimli organ üretir.
T3 ve T4 isimli tiroid hormonları; insan vücudunda bir çok fonksiyonun düzenli, yeterli ve normal olabilmesi için gereklidir. Tiroid hormonları vücudun çok çeşitli organ, doku ve hücrelerini etkiler. Bu nedenle; tiroid hormon bozukluklarında; hastanın vücudun çok farklı organ ve dokunun fonksiyonunda bozukluklarla ilgili şikayetler ve belirtiler görülür.
Kalp ritmi ve atım hacmi, vücut sıcaklığı, adet düzeni, üreme fonksiyonu, kilo kontrolü, saç ve cildin kalitesi, kas kitlesi, kemik mineral oranı, beyin fonksiyonları, mide ve barsak hareketleri, solunum sayısı tiroid hormonlarının direk etkisine maruz kalan ve tiroid hormonlarının yetersizliği veya aşırı miktarda üretiminde hastalarda şikayet ve belirtilere neden fonksiyonlardır.
Tiroid isimli organın hormon üretimi; beyindeki hipofiz isimli bölgenin kontrol, denetim ve yönetimi altındadır. Beyindeki hipofiz, tiroid bezesinin kontrolünü, denetimini ve yönetimini; TSH isimli bir hormon aracılığı ile yapar. TSH, tiroid tarafından değil, beyindeki hipofiz tarafından üretilir. TSH; tiroid sitimülan hormon (tiroidi teşvik eden hormon demektir).
Yanlış bir kullanım olarak; halk arasında TSH, bir tiroid hormonu olarak ifade edilir. TSH aslında; tiroid ile ilgili yapılan kan testlerini ifade etmek için kullanılan “tiroid paneli”nin bir parçasıdır.
Tarama (screening) amaçlı olarak, yani bir insanda tiroit hormon bozukluğu olup olmadığını anlamak için; hastanın kanında sadece TSH ölçümü yeterlidir. Ancak, TSH’ın normal düzeyde olması; hastada tiroid nodülü, tiroid iltihabı ve tiroid kanseri olup olmadığını göstermez.
Not: Bu sayfa güncellenebilir, bilgilerde küçük değişiklikler, düzeltmeler, ilaveler olabilir.